Bica de Trives

Detalles

Racións

6 persoas

Tempo

90 minutos

Dificultade

Media

Molde

Rectangular de 30×21 cm

Ingredientes

  • Para o fermento:
  • 200 g de fariña de trigo

  • 120 ml de auga

  • 5 g de lévedo fresco

  • Para a bica:
  • 250 g de fariña de trigo

  • 6 ovos

  • 350 g de azucre

  • canela en pó

  • Reladura de 1/2 limón

  • 250 g de manteiga de vaca cocida
    (manteiga clarificada) ou 400 g de manteiga

Pasos

  • Para o fermento:
  • Botamos a fariña nun cunco, facemos un pequeno burato no medio e botamos o lévedo fresco no medio. Botamos a auga morna e coa axuda das mans disolvemos ben o lévedo e mesturamos todos os ingredientes.
  • Amasamos coas mans durante 5 minutos e deixamos toda a noite na neveira tapada con un pano ou con filme transparente.
  • Como facer manteiga de vaca cocida ou manteiga clarificada:
  • Poñemos nun cazo a manteiga a lume baixo e remexemos pouco a pouco até que se derreta toda pero sen que chegue a ferver. Cando se derreta toda, retiramola do lume, colocamos nun cunco de cristal e deixamos arrefriar un pouco.
  • Observaremos 3 capas: Unha primeira de escuma, despois unha máis amarela e finalmente unha terceira máis líquida. Retiramos a primeira escuma e tirámola.
  • A segunda capa é a que nos interesa, retirámola con cuidado sen mesturala coa outra.
  • Para a bica:
  • Separamos as xemas das claras dos ovos.
  • A manteiga de vaca cocida, ben feita na casa ou ben comprada, ten que estar medio derretida. Se non é asi damoslle un golpe de calor no microondas a mínima potencia ou ao baño maría.
  • Mesturamos a manteiga co azucre con un batedor ata que quede de cor branca.
  • Engadimos as xemas e a reladura do limón á manteiga.
  • Con unha cullerada de leite disolvemos un pouco o fermento e engadímolo á mestura aos poucos. Mesturamos ben todos os ingredientes coa axuda do batedor.
  • Engadimos un chisco de sal ás claras e cun batedor de varas montámolas a punto de neve.
  • Tamizamos a fariña e botámola co resto de ingredientes e remexemos para mesturar todo.
  • Imos usar un molde rectangular, de 30×21 cm aproximadamente. Cubrímolo con papel de forno e botamos a masa da bica.
  • Mesturamos o azucre da cobertura con un pouco de canela, e botámolo por riba da masa da bica.
  • Metémolo no forno, que previamente quentamos, a 180 graos durante 45 minutos. Os últimos 15 minutos se vemos que está moi dourado cubrímolo con papel de alumínio para que non se queime.
  • Deixamos arrefriar e tiramos o molde. Esperamos a que arrefrie de todo para desfrutala.