Orellas de Entroido, receita tradicional

Detalles

Racións

40 orellas

Tempo

45 minutos

As orellas de entroido son un postre tradicional galego desta época do ano. Consiste principalmente nunha masa feita con fariña e ovo que logo se frite e se cobre con azucre, aínda que hai moitas variantes. Levan este curioso nome pola súa forma, que é similar á das orellas do porco.

Esta receita de orellas é un pouco diferente ás que circulan pola rede. É a que se fai na casa de miña avoa cada Entroido. É un pouco máis sinxela e non leva manteiga nin leite. O resultado é excelente, quedan ben crocantes e saborosas. Son as raíñas do Entroido xunto ás filloas.

Ingredientes

  • 6 ovos

  • 1 limón

  • 525 g de fariña de trigo

  • sal (5g)

  • 7g de lévedo en po (1/2 sobre)

  • aceite de oliva suave para fritir

  • 1 culler de azucre (20 g)

  • azucre glas

  • 1 chorriño de anís

Pasos

  • Lavamos o limón e relamos a súa pel cun relador, o máis fino posíbel.
  • Nun cunco grande, botamos a fariña, a culler de azucre, o lévedo en pó e unha culleriña de sal. Engadimos a reladura de limón tamén e mesturamos todo ben.
  • Facemos un burato no medio da montaña de fariña e imos engadindo os ingredientes líquidos: Os ovos ben batidos, o anís e un chorriño de zume de limón.
  • Imos mesturando a fariña dos bordes cara o centro pouco a pouco até ter unha mestura homoxénea. Amasamos uns 5 minutos coas máns e facemos unha bola. Se vemos que se pega moito ás máns podemos botar pouco a pouco por enriba un pouco máis de fariña até que quede máis solta a masa, pola contra se vemos que está moi dura podemos botarlle un chorriño pequeno de leite morno. Dependerá do tipo de fariña e do tamaño dos ovos.
  • Botamos un pouco de fariña no fondo do cunco e deixamos repousar a bola tapada cun pano limpo durante unha hora aproximadamente.
  • Pasado este tempo, precisaremos un rolete e unha táboa para estender as orellas. Podemos facelo tamén sobre o mesado. Untamos ben o rolete e a táboa con aceite de oliva para evitar que se pegue a masa, repetiremos este paso cada vez que vexamos que se comeza a pegar.
  • Botamos abundante aceite nunha pota pequena, o suficiente para ter uns tres dedos de aceite. Quentámolo ben e comezamos a fritir as orellas.
  • Imos collendo pequenos anacos da masa e estendendoa co rolete até que quede ben fina. Temos que ver a luz a traves da masa. Unha vez estendida, enrolámola sobre o rolete para collela e botámola no aceite. Cando comece a dourarse dámoslle a volta e cando colla cor polos dous lados, sacámola do aceite, escorrémola e colocámola nun recipiente sobre papel absorvente.
  • Se queremos podemos darlles forma cando as fritimos, ao botalas no aceite presionámolas no medio coa axuda de dous garfos até que collan a forma.
  • Repetimos con toda a masa até rematala, teremos que ter cuidado de ir temperando o aceite para que non se nos queimen. Despois de telo quente podemos poñer o lume ao mínimo para controlar mellor a temperatura.
  • Colocámolas nunha bandexa e botámoslles por arriba abundante azucre glas. Xa podemos desfrutalas!